
Od jakiegoś czasu w sklepach można znaleźć coraz więcej naturalnych, tłoczonych soków. Początkowo ich producentów nie było wielu, lecz obecnie ich liczba szybko rośnie. Nie ma się czemu dziwić, bowiem klienci bardzo chętnie kupują te soki, nie tylko ze względu na ich smak, lecz również i wiele składników odżywczych. Jak okazuje się bowiem, mają one znacznie więcej witamin i cennych składników odżywczych niż soki wytwarzane z koncentratu. Nie wspominając już o napojach które soki tylko udają, w których większość zawartości to syrop glukozowy, cukier czy niekiedy nawet barwniki i konserwanty.
Przy tłoczonych sokach jest zupełnie inaczej, do nich praktycznie nic się nie dodaje. Warzywa i owoce są dokładnie myte, a później wyciskane w specjalnych prasach na zimno. To powoduje, że nic się nie dzieje z witaminami i minerałami, które nie są niszczone. Takie soki są oferowane w kilku wersjach.
Dużym zainteresowaniem się cieszą tak zwane soki jednodniowe, zamykane w butelkach bezpośrednio po wyciśnięciu. Klienci chętnie też sięgają po produkty w workach z kranikiem. W takich przypadkach producent naturalnych soków stosuje dodatkową pasteryzację w temperaturze 82 stopni, co zwiększa okres ważności nawet do pół roku. Jeżeli więc ktoś lubi pić owocowe soki, to wybierać powinien te tłoczone. Są one pełne witamin i minerałów, bez żadnych sztucznych dodatków. A co najistotniejsze, mogą je pić wszyscy domownicy, bowiem tego typu soki bez problemów dawać można nawet maluchom.